Alimente pentru un ficat sanatos

 

1_279300

Ficatul este considerat pe buna dreptate un adevarat laborator al organismului uman, deoarece indeplineste peste 500 de functii printre care: de digerare a grasimilor, de asigurare a rezervelor de nutrienti, de filtrare a toxinelor si a reziduurilor din sange, de sintetizare a unor tipuri de proteine, etc.

Traim intr-o societate axata mai mult pe viteza, decat pe calitatea vietii. Dormim putin, acumulam un nivel ridicat de stres si nu reusim sa mancam intotdeauna sanatos. Ficatul este unul din organele care se pot imbolnavi grav in urma unui regim haotic de viata. Alimentatia si modul de viata sunt cei mai importanti factori care influenteaza functionalitatea ficatului. Iata cateva criterii dupa care trebuie alcatuita dieta pentru a mentine ficatul  functional si deci organismul sanatos.

Usturoiul – o cantitate mica de usturoi are capacitatea de a activa enzimele hepatice, care ajuta organismul la eliminarea toxinelor. De asemenea, usturoiul contine cantitati mari de alicina si seleniu, doi compusi naturali care ajuta la curatarea ficatului.

Grapefruitul – bogat in vitamina C si antioxidanti, grapefruitul are un rol important in detoxifierea ficatului. Un pahar mic de suc de grapefruit proaspat stors contribuie la cresterea productiei de enzime, acestea curatand ficatul de toxine si tinand la distanta agentii cancerigeni.

Ceaiul verde – o ceasca de ceai verde este nu doar gustoasa si plina de aroma, ci si o sursa importanta de antioxidanti ce ajuta ficatul sa isi indeplineasca functiile si sa isi pastreze sanatatea. Acesta nu doar spala toxinele din corp, ci contine si catehine, extrem de bune pentru un ficat sanatos.

Verdeturile – verdeturile sunt extrem de sanatoase pentru ficat, fie ca sunt consumate in salate, sucuri sau mancaruri. Extrem de bogate in clorofila, plantele precum spanacul, rucola, varza, spirulina, conopida, sfecla, macris si oricare leguma cu frunze verzi ofera tractului intestinal un sprijin nemarginit. Clorofila scapa corpul de toxinele nocive din mediul inconjurator si lasa drum liber detoxifierii.

Avocado – hranitoare si gustoase, fructele de avocado contin glutation, o substanta ce ajuta ficatul sa scape de toxine. Vrei sa ai un ficat sanatos? Mananca avocado cat mai des, astfel incat acesta sa isi poata face efectul.

 Merele – bogate in pectina, merele contin substantele necesare pentru a curata organismul si a elibera toxinele din tractul digestiv. Acest lucru usureaza si functionarea ficatului.

Uleiul de masline – uleiul de masline produs prin presarea la rece este excelent pentru ficat, atunci cand este folosit cu moderatie. Uleiul asigura o baza de lipide ce absorb toxinele din organism. Astfel, sarcina ficatului este mult usurata, iar acesta nu mai este suprasolicitat.

Cerealele integrale – cerealele sunt bogate in complexul de vitamine B, substante nutritive cunoscute datorita faptului ca imbunatatesc metabolizarea grasimilor, influenteaza pozitiv functiile hepatice si contribuie la descongestionarea ficatului.

Legumele crucifere – broccoli si conopida contin foarte multi antioxidanti. Consumul de broccoli si conopida creste cantitatea de glucosinolat din organism, acesta influentand producerea de enzime hepatice. Enzimele naturale au un rol extrem de important in prevenirea si vindecarea cancerului.

Lamaile – sucul de lamaile galbene cat fructele de lime consumat in mod frecvent te poate ajuta sa ai un ficat mai sanatos, doarece aceste fructe au continut ridicat de vitamina C. Vitamina C este una dintre cele mai bune metode de detoxifiere, transformand toxinele in material digerabil.

Nucile, semintele de in, migdalele, alunele de padure, semintele de chia, floarea soarelui –  nucile, semintele de in, migdalele, alunele de padure, semintele de chiar sau cele de floarea soarelui ajuta la detoxifierea ficatului si sprijina functiile hepatice. Pentru a te asigura ca au efectul scontat, mesteca-le foarte bine inainte de a le inghiti.

Sfecla si morcovii – fiind surse importante de flavonoide si beta-caroten, atat sfecla, cat si morcovii pot ajuta la stimularea si imbunatatirea functiilor ficatului. Sunt bogate in sulf, care ajuta ficatul sa elimine substantele toxice.

 

Posted on 31/07/2014, in Sanatate. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: