Condimentele care va incalzesc iarna

652x450_099036-8-modalitati-sanatoase-de-a-te-incalzi-in-sezonul-receFerula – este un condiment asiatic folosit pentru tratarea problemelor digestive precum: balonarile, indigestia si constipatia. Ea este utilizata in tratamentul afectiunilor respiratorii cum ar fi: bronsita, astmul si tusea. Ca si usturoiul, ferula contine comupusi sulfurati ce decongestioneaza caile respiratorii de mucusul in exces in cazul racelii. Ea este si sedativa, are efect antihipertensiv.

Cuisoarele – medicina chineza foloseste cuisoarele pentru tratarea indigestiei, diareea, hernia, viermii intestinali si infectiile fungice ale picioarelor. In medicina ayurvedica indiana, condimentul este utilizat pentru tratarea problemelor digestive si respiratorii. Cuisoarele se recomanda in tratamentul gutei, durerilor de dinti (analgezic, antiseptic).

Turmericul (sofranul indian) – in medicina traditionala indiana, turmericul este considerat un antibiotic natural, ce intareste sistemul digestiv si reface flora intestinala. Studiile spun ca turmericul are o actiune antiinflamatoare egala sau mai buna decat cea a fenilbutazonei si cortizonului.

De asemenea, se crede ca aceasta planta are o actiune antioxidanta de 5 ori mai puternica decat cea a vitaminei E, de aceea fiind asociata cu puteri anticancerigene si anticolesterolemiante puternice. Substanta activa din turmeric, curcumina, este folosita in aplicare topica pentru a combate psoriazisul si infectiile fungice ale picioarelor.

Dar asta nu e tot: turmericul este anticoagulant si benefic in bolile ficatului si ale tractului digestiv, dar in cantitati mici, deoarece in cantitati mari supara stomacul.

Scortisoara – studiile arata ca scortisoara este sedativa, analgezica si antihipertensiva. Ea stimuleaza circulatia mai ales la extremitati, fiind folosita in mod traditional ca si „condiment pentru incalzire”, uneori in combinatie cu ghimbirul si, bineinteles, cu vinul fiert. Scortisoara combate simptomele racelii, inclusiv muschii durerosi. Uleiul volatil din scortisoara are proprietati antivirale si stimulatoare. Condimentul accelereaza digestia grasimilor si stimuleaza activitatea tripsinei, o enzima ce descompune proteinele in intestinul subtire.

Chimenul -este unul dintre cele mai vechi condimente cultivate. El era folosit de egipteni ca si planta medicinala, in tratarea bolilor tractului digestiv, dar si contra tusei. Pudra de chimen este analgezica, fiind folosita contra durerilor de dinti. Chimenul este si antiinflamator.

Ghimbirul – are o reputatie de panaceu, inclusiv pentru ciuma. El este utilizat in potpourri-uri pentru combaterea mirosurilor neplacute si ca afrodisiac. Ghimbirul este o planta cu efect termic, ce incalzeste corpul. El te scapa de greata si stimuleaza circulatia sangvina. E folosit in raceli, pentru capacitatea sa de stimulare a transpiratiei, ajutand astfel corpul sa elimine toxinele. Ceaiul de ghimbir este utilizat de femei pentru tratarea dismenoreei (menstruatie dureroasa).

Posted on 19/11/2013, in Sanatate. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu